Jak poznáte kvalitní obuv? Tipy

Jak poznáte kvalitní obuv? Tipy

/PR článek/ Kvalitní sportovní obuv je pro jakoukoli aktivitu výdy velmi důležitá. Jak si dobře vybrat a jakými atributy mají vlastně takové boty disponovat?

Sportovní boty se liší podle typu aktivity

V první řadě je potřeba zohlednit typ aktivit, které se budete věnovat. Odlišnou obuv je vhodné nosit do vnitřních prostor a jinou na outdoorové aktivity. Specifickou obuv vyžadují i halové sporty nebo posilovna.

Například trekové boty je nutné vybírat tak, aby ochránily končetinu před nerovnostmi v terénu a možným rizikem zranění. Od bot běžeckých je zase nutné požadovat primárně tlumení nárazů. Běžecké boty jsou z tohoto důvodu polstrované, tedy měkké.

Proto se v nich nemůžete vydat do posilovny, jelikož speciální obuv na fitness se naopak vyznačuje tvrdou a pevnou podrážkou. A například na jógu dávají dokonce někteří uživatelé přednost stále populárnějším barefoot botám. Ty jsou určitým kompromisem vůči cvičení naboso.

Proč záleží na tvaru a velikosti

Důležitou podmínkou je rozhodně i správně vybraná velikost jakéhokoli obutí. Boty nesmí omezovat nohy v pohybu, volnost potřebují pro pohyb především klouby. Obecně se tak doporučuje pořídit si model asi o číslo větší, než odpovídá vaší standardní velikosti.

Nicméně opět platí, že tento rozdíl je individuální. Za jakési minimum se považují 4 mm. Například na běh je ale potřeba volit ještě výraznější rezervu a může to být až 1 cm.

Mimo to zohledněte tvar obuvi, jelikož ten může být u každého výrobce odlišný. I podle velikosti zdánlivě padnoucí obutí vám nakonec sedět nemusí, pakliže nebude vyhovovat svým tvarem. Anatomie chodidla je totiž u každého z nás odlišná. Existují proto i boty určené pro lidi s nízkým, středním a vysokým obloukem nohy.

V tomto směru se do určité míry můžeme řídit subjektivním pocitem. Má-li noha v botě dostatečnou volnost, nikde netlačí a cítíme-li se v ní pohodlně, pak jsme s největší pravděpodobností tvar i velikost zvolili vhodně.

Jaký materiál sportovních bot zvolit

Na místě je před nákupem sportovních bot počítat s tím, že venku i v posilovně se budete potit, tedy je nezbytné volit prodyšný materiál. Ať už se jedná o boty pro libovolný účel, rozdělit můžeme užívané materiály na ty přírodní a syntetické.

Tradičním zástupcem materiálů přírodních je kůže. Ta je prodyšná, měkká a dobře se přizpůsobuje individuálnímu tvaru chodidla. Současně je mimořádně odolná. Proto se poměrně často používá u zmíněných outdoorových modelů.

Boty ze syntetických materiálu a textilu jsou lehké a prodyšné. To je důležité například u již uvedených běžeckých bot. Tam se setkáte s tzv. meshem neboli svrchní prodyšnou síťovinou, která zde plní roli funkčního prvku. U bot určených do terénu se pak tento materiál kombinuje s mebránou Gore-Tex®.

Kvalitní boty poznáte i podle ceny

Pakliže bychom blíže nezkoumali jednotlivé parametry bot, můžeme už na první pohled dovodit, jestli se jedná o kvalitní výrobek. Platí totiž nevyhnutelně, že za zboží na vyšší úrovni je zkrátka nutné si adekvátně připlatit. Cena může do určité míry skutečně být indikátorem kvality.

Tu bychom jednoznačně neměli podceňovat. Nekvalitní obuv nám může způsobit nepříjemné zdravotní komplikace. Ty se mohou projevit hned v podobě puchýřů a odřenin. Časem se navíc mohou rozvíjet otlaky, obtíže, jako je vbočený palec a mnohé další.

Otázkou osobních preferencí jednoznačně je značka obuvi. K nejznámějším dodavatelům v rámci sportovního a outdoorového segmentu na českém trhu patří například https://sportano.cz/boty-the-north-facehttps://sportano.cz/boty-columbia nebo https://sportano.cz/boty-merrell. Podobně by pro vás neměla být vyloženou prioritou estetická stránka, přestože zejména dámské modely jsou výrobci již navrhovány i s ohledem na tento aspekt a nabízejí širokou škálu zajímavých provedení a barevných variet.

Publikováno: 29. 01. 2024

Copyright © 2024 Slevove.cz. Všechna práva vyhrazena | Nakódoval Leoš Lang