Nejlepší indukční deska

Nejlepší indukční deska

Indukční varné desky představují rychlý a účinný způsob ohřevu potravin a mezi zákazníky jsou čím dál tím více oblíbené. Co všechno potřebuje člověk vědět o tom, jak indukční varná deska funguje? Jaké má výhody a nevýhody? A co je dobré vědět, než si ji člověk koupí?

Indukční varné desky jsou k dispozici již dlouho, ale teprve nyní, s tím, jak se technologie zdokonaluje a ceny klesají, se zájem o ně skutečně zvyšuje. Jsou levnou, ekologickou a vysoce výkonnou alternativou k plynovým nebo elektrickým varným deskám. 

Indukční deska

Revoluční metoda vaření pomocí magnetů namísto přímého ohřevu výrazně změnila od roku 2010 „pravidla hry“. V první řadě znamenala smrtelnou ránu starým elektrickým varným deskám a v řadě druhé narušila dominanci plynu. Indukční plotýnka se stala velmi oblíbenou.

S rostoucími cenami plynu bude i do budoucna stále obtížnější konkurovat energetické účinnosti nejlepších indukčních varných desek. Pokud tedy člověk chce zvýšit úroveň své kuchyně, pak je indukční deska s digestoří tím nejlepším doplňkem.

Elegantně vypadající varné desky dodávají díky svým čistým liniím a plochým povrchům jistou luxusní kvalitu. A navíc se velmi jednoduše čistí. K indukční desce lze pořídit také kryt na indukční desku.

Indukce nebo sklokeramika

Při nákupu indukční varné desky je důležitá jedna věc – sklokeramické varné desky vypadají téměř identicky, ale fungují zcela odlišným způsobem. Indukční desky totiž na rozdíl od sklokeramických nebo plynových varných desek, které ohřívají celou desku, ohřívá pouze dno pánve a její obsah.

Navíc jsou tak účinné, že obvykle dokážou uvařit vodu rychleji než rychlovarná konvice. I přes to, že je indukce dražší a vyžaduje použití nádobí na indukční desku, je mnohem účinnější. Indukční varné desky jsou navíc velmi bezpečné. Tak indukce nebo sklokeramika?

Sklokeramická deska vs indukční

U indukční desky si člověk nemůže popálit ruce, protože varná deska se zahřívá pouze tehdy, když jsou na ní umístěny magnetické pánve. Zatímco u sklokeramických varných desek se zahřívá celá varná zóna, u indukčních desek se zahřívá pouze pánev, což z nich činí nejbezpečnější variantu.

Sklokeramická deska vs indukční je hodně rozebíraným tématem také v různých diskuzích na internetu. První skupina lidí se přiklání spíše k první variantě a obhajuje klady sklokeramických desek, druhá skupina lidí si zase nemůže vynachválit ty indukční s odsávačem.

Indukční varná deska je také elegantním designovým doplňkem.

Varná deska indukční

Tak jako všechno ostatní má i indukční varná deska své klady a své zápory. Mezi klady je vhodné zmínit to, že je energeticky úsporná, má rychlé zahřívání a vaření je bezpečné na dotek. Nabízí také spoustu dalších funkcí, jako jsou flexibilní varné zóny, časovače a dětské pojistky.

Mezi zápory patří výška investice nejenom do indukční desky, ale také do nádobí. Jak poznat nádobí na indukci? Nádobí na indukci lze poznat jednoduše, pomocí magnetu. Pokud se hrnec či pánev s magnetem přitahují tak jsou vhodné pro indukční desku.

Indukční nádobí

Nádobí na indukční desku nabízí značka Tescoma nebo lze pořídit nádobí na indukci Ikea. Indukční desky se nedoporučují pro lidi s kardiostimulátorem. Neměli by se dostat ani do její blízkosti na méně než 60 cm. Elektromagnetické pole může totiž rušit nastavení kardiostimulátoru.

Kromě nákladů na indukční sporák je tedy potřeba počítat také s výdaji na indukční nádobí. Ceny indukčního nádobí se pohybují v řádech stovek korun a dnes již není problém je sehnat. Normální kuchyňské nádobí, které není ze železa, na indukční desce nefunguje.

Jak vybrat indukční desku

V první řadě je důležité si uvědomit, zda chce člověk indukční vařič, indukční plotýnku, indukční sporák nebo indukční desku. Ve většině případu to záleží od velikosti kuchyně, a také od požadavků, které člověk má. Jak vybrat indukční desku?

Velice důležité je zaměřit se na velikost, proto je dobré zjistit, jak spočítat plochu, kam bude indukční deska umístěna. Do menší kuchyně si lidi pořizují spíše indukční vařiče nebo indukční plotýnku. Ten, kdo kuchyň rekonstruuje nebo zařizuje v úplně novém bytě či domě si spíše pořídí indukční sporák nebo indukční desku. Na trhu je na výběr také indukční deska s digestoří.

Kdo však nechce mít digestoř ve své kuchyni, ať si pořídí indukční desku s odsáváním. Odsávač par rozpozná, co se na varné desce pod ním vaří, a podle toho upraví rychlost ventilátoru. Integrovaný odsávač je zabudován přímo do varné desky, což znamená, že nebudete potřebovat digestoř.

FÖRDELAKTIG (Zdroj: Ikea)
FÖRDELAKTIG (Zdroj: Ikea)

Indukční deska Ikea

Tato indukční deska s odsávačem je k dostání u obchodního domu Ikea. Je v černém provedení a rovnou ve dvou velikostech. Ta menší je široká 60 cm a ta větší 83 cm. Vestavěný odsávač je automatizovaný což znamená, že čím vyšší teplota, tím lepší výkon.

Ikea nabízí na tyto indukční desky záruku 5 let. Nádobí na indukci Ikea lze taky v tomto obchodním domě pořídit. Lze si zde také domluvit její instalaci. Indukční desky Ikea jsou moderní a nadčasové. Na výběr je z několika druhů.

Indukční deska bílá

Existuje mnoho důvodů, proč zvážit přechod na indukční varnou desku. Z několika důvodů jsou šetrnější k životnímu prostředí než plynové a elektrické varné desky. Nedochází k přebytečnému teplu – veškeré teplo se soustředí v hrnci, zatímco ostatní ohřívají vzduch kolem pánve.

Počáteční pořizovací náklady jsou sice vyšší než u plynové varné desky, ale díky ušetřeným penězům za účty by se měl člověk brzy dostat do kladných čísel. Jsou také elegantnější a modernější. Mnohé z nich lze nainstalovat pouhým zapojením do zásuvky.

Většina indukční desek se nabízí v černé barvě. Kdo by chtěl, ale desku v barvě bílé nemusí zoufat. Není jich sice na trhu mnoho, nicméně nějaké se přeci jenom najdou. Bílá indukční deska je sice hezká, ale z hlediska čištění trošku nepraktická. Ať už bude barva indukčního vařiče jakákoliv, určitě splní svůj účel.

Indukční varná deska recenze

Indukční varné desky nabízejí to nejlepší z plynových i elektrických varných desek, a kombinují citlivý ohřev plynových desek se snadným čištěním elektrických. Tyto varné desky si získaly oblibu v domácích i profesionálních kuchyních. Recenze indukční varných desek jsou k nalezení na internetu.

Před pořízením indukční varné desky je dobré znát několik jejich vlastností. Jednou z nich je rychlost. Na rychlost vaření je třeba si zvyknout. Rychlost je však hlavní oblastí, kde indukční varné desky překonávají konkurenci plynových a tradičních elektrických sklokeramických desek.

Do menšího prostoru lze pořídit dvouplotýnkovou indukční desku.

Indukční sporák

Důležitou informací při pořizování indukčního sporáku je fakt, že je potřeba používat hrnce a pánve kompatibilní s indukcí. Není nezbytně nutné mít speciální indukční pánve, avšak bude potřeba mít pánve, které jsou vyrobeny ze železa nebo ho obsahují. Indukční nádobí je běžně k dostání u spousty prodejců.

Když se zapne indukční sporák, kovové cívky pod skleněným povrchem desky vytvoří magnetické pole. To interaguje se železem na dně pánve. Vzniká tak elektrický proud, který přenáší energii do pánve a vytváří teplo, čímž nádobí ohřívá.

Některé indukční varné desky mají spojené varné zóny. Ty mohou vytvářet rozšířené varné zóny, které výrobci nazývají flexi, propojovací nebo můstkové zóny. Umožňují vařit s použitím větších hrnců nebo nádobí, které by normálně přesahovalo standardní ohřevnou zónu.

Zapojení indukční desky 400V

Většinu indukčních varných desek je třeba nainstalovat a dodavatel by měl tyto informace uvést na svých webových stránkách. Někteří nabízejí instalaci za poplatek, jiní ji mají zahrnutou v ceně. Některé mohou jen tak sedět na pracovní ploše bez instalace, zatímco jiné se dokonce zapojují přímo do elektrické sítě.

K zapojení indukční desky 400V se používají dva fázové vodiče a třetí fázový vodič společně s propojením nulového vodiče. V případě indukční desky 220V je potřeba samostatný jistič. Je důležité si předem zjistit, zda bude vůbec možné v kuchyni danou indukční desku zapojit.

Indukční deska dvouplotýnková

Metoda vaření na indukční plotýnce využívá elektromagnetismus k vytvoření magnetického pole mezi pánví a cívkou pod skleněným povrchem varné desky. Elektřina prochází přes měděnou cívku magnetu uvnitř indukční varné desky a vytváří elektromagnetickou energii.

Provoz indukčních varných desek je rychlejší a levnější než u jiných varných desek, protože teplo se přenáší přímo na pánev, nikoli na skleněný varný povrch. Na českém trhu je na výběr velké množství indukčních desek s odsáváním.

Indukční plotýnka

Ne každý má však prostor na velkou několikaplotýnkovou desku. Do menších kuchyní nebo pro lidi co bydlí samostatně nebo v páru bude dostačující indukční deska dvouplotýnková. Velký výběr indukčních plotýnek nebo dvouplotýnkových indukčních desek nabízí Alza.

AEG Mastery IKE42640KB (Zdroj: Alza)

AEG indukční deska

Indukční deska AEG má dotykové ovládání a také dětskou pojistku. Díky perfektnímu designu vypadá velmi elegantně. Disponuje také funkcí POWER, tedy funkcí rychlého ohřátí. Umožňuje také spojení dvou varných zón v jednu.

Čištění je neuvěřitelně jednoduché – stačí otřít případné nečistoty mokrým hadříkem a pak je čas od času přejít čisticím prostředkem na sklo. Je vybavena zvukovým signálem a také funkcí automatického vypnutí.

ELECTROLUX LIT30230C (Zdroj: Alza)

Electrolux indukční deska

Tato indukční deska od firmy Electrolux nabízí dvě varné zóny s funkcí zvýšeného výkonu. Ovládá se pomocí dotykového displeje a je vybavena funkcí PowerBoost pro rychlé ohřátí. Na indukční desce Electrolux lze také nastavit časovač. V nabídce je v elegantním černém provedení.

Trouba s indukční deskou

Set trouba s indukční deska a trouba v jednom je pro každou hospodyni vysněným kouskem v kuchyni. Může totiž na indukční desce vařit a zároveň v troubě péct. Tento set splní všechny požadavky od designu přes rozumnou cenu až po praktické využití.

Trouba s indukční deskou je praktickým pomocníkem každé domácnosti. Na trhu lze vybírat z několika značek, a proto je více než jisté, že si svůj vysněný kousek vybere každý.

MORA VT 535 AX + MORA VDIT1650 C (Zdroj: Alza)

Indukční deska MORA

Tento set se skládá z vestavěné multifunkční trouby a indukční varné desky. Trouba nabízí 11 programů a také digitální programovatelné hodiny, na kterých lze navolit dobu pečení. Tato indukční deska Mora nabízí 4 varné zóny, které se dají jednotlivě regulovat.

Gorenje BO737E114X + IT640BSC (Zdroj: Datart)

Gorenje indukční deska

Vestavěná trouba Gorenje disponuje nerezovým povrchem, který nejenom vypadá elegantně, ale je také velmi praktický na údržbu. Nabízí řadu funkcí včetně ohřívání či rozmrazování. Vedle toho indukční deska Gorenje nabízí 4 varné zóny.

Každá z nich má jinou velikost a výkon. Nabízí řadu funkcí včetně urychlení procesu ohřevu. Je vybavena časovačem a také dětskou pojistkou. V nabídce jí má například společnost Datart.

Nejprodávanější indukční varné desky

Indukční varné desky jsou čím dál tím více oblíbené nejen mezi profesionálními kuchaři, ale také běžnými občany. I z tohoto důvodu je na trhu velké množství značek a prodejců, které je nabízí. Jaké jsou nejprodávanější indukční varné desky?

Mezi ty nejznámější patří:

  • Bosch
  • Mora
  • Whirlpool
  • AEG
  • Beko
  • Gorenje
  • Siemens
  • Ikea
  • Alza
  • Mall
  • Datart
  • ElectroWorld

Všichni tyto výrobci či prodejci nabízejí různé druhy indukčních desek či indukčních sporáků. V jejich nabídce lze samozřejmě najít také speciální indukční nádobí nebo také kryt na indukční desku. A které indukční desky jsou ty nejprodávanější?

Siemens EX675LYV1E (Zdroj: Alza)

Siemens indukční deska

Tato varná deska od společnosti Siemens je vybavena ukazatelem spotřeby energie, časovačem, ukazatelem doby vaření a systémem pro rozpoznání hrnce. Indukční deska Siemens nabízí 4 indukční varné zóny a 2 flexZone s rozšířením. Šířka varné desky je 60 cm.

BOSCH PIF672FB1E (Zdroj: Alza)

Indukční deska Bosch

Tato inovativní indukční deska Bosch je v atraktivním bílém provedení. Nabízí rychlé a bezpečné vaření, nízkou spotřebu energie a jednoduchou údržbu. Kromě dotykového ovládání disponuje také funkcí ReStart a QuickStart.

Beko HII 64500 FHT (Zdroj: Beko)

Beko indukční deska

Indukční varná deska značky Beko nabízí 19 úrovní rozehřátí desky. Disponuje funkcí IndyFlex což znamená, že dvě levé zóny lze spojit do jedné velké zóny. Navíc má Eco úspornou funkcí, která snižuje spotřebu energie při vaření.

Whirlpool WL S1360 NE (Zdroj: Whirlpool)

Indukční deska Whirlpool

Varná indukční deska Whirlpool šířky 59 cm nabízí 4 varné zóny, u kterých lze regulovat výkon. Nabízí vaření šestí smysly, což znamená intuitivní vaření s přednastavenými programy. Na každé straně desky lze dvě varné zóny spojit v jednu. Je samozřejmě vybavena časovačem a dětskou pojistkou.

Indukční varná deska

Díky neustále se zlepšujícím technologiím nabízejí v dnešní době indukční varné desky pohodlné vaření s úsporou času i energie. I přes velké množství varných desek na trhu je důležité si uvědomit své vlastní požadavky a vybrat si tu správnou.

Publikováno: 23. 06. 2022

Copyright © 2024 Slevove.cz. Všechna práva vyhrazena | Nakódoval Leoš Lang