Pozvěte si do ložnice uklidňující přírodu prostřednictvím šikovně zvolených obrazů

Pozvěte si do ložnice uklidňující přírodu prostřednictvím šikovně zvolených obrazů

Ložnice by měla být místem uklidnění a odpočinku. Tak proč se v ní občas nechtít cítit tak trochu jako v lese nebo třeba na pláži? Vyřešit to může jeden správně zvolený obraz nad postel, ovšem není příroda jako příroda – zjistěte, na co si dát pozor.

Pokud se podíváme na současný trh, tak zjistíme, že dnešní možnosti dekorace interiérů jsou opravdu velmi různorodé a bohaté. Dopřát si lze opravdu cokoliv – ovšem faktem zůstává, že stále větší důraz bývá kladen na přírodu. 

1. Obrazy do ložnice musí mít ten správný nápad

Nezáleží na tom, jaké obrazy jste si do ložnice vyhlédli. Samozřejmě by měly působit uklidňujícím dojmem – pokochat se tak můžete třeba výhledem na moře, alejí stromů nebo kouzlem zenové zahrady. A tomu by měly odpovídat i barvy. Ovšem ještě před tím, než se definitivně rozhodnete pro konkrétní model, si v místnosti předem určete to správné zónování. Pokud to totiž neuděláte, tak si pohled na svůj obraz nebo obrazy na zeď do ložnice v konečném výsledku příliš neužijete.

Celá myšlenka tkví ve velmi jednoduchém konceptu – různé odstíny, textury a motivy, jež lze na obraze najít, pomáhají v jednotlivých místnostech vašeho bytu jasně definovat a vizualizovat každou zónu. A ani ložnice není v tomto ohledu výjimkou. Pokud má tedy vaše ložnice více, než jeden účel (není například neobvyklé, že se v ní nachází pracovna nebo například toaletní stolek a spolu s ním tedy i zkrášlovací koutek), určete si, kterou z těchto zón by měl obraz zdobit a podle toho vyberte jeho zaměření.

Vždy však platí, že pokud budete mít na tuto novou dekoraci dobrý výhled z vaší postele, nemělo by na něm být nic příliš divokého, rušivého ani dynamického. Psychika totiž hraje při usínání opravdu velkou roli a dost možná byste zjistili, že vám například velký obraz do ložnice se surfujícím milovníkem mořských vln dělá víc problémů, než jste si mysleli.

Obraz s výhledem na pobřeží v ložnici

2. Jak zakomponovat do ložnice obraz nad postel

Pokud nechcete, aby obraz  v ložnici působil doslova jako ona příslovečná pěst na oko, vyberte nejen správný motiv, ale i to, jak bude ladit s pozadím, které mu nabídnete. Nemusíte hned přemalovávat například zeď za postelí, místo toho dbejte na vzájemné sladění barev tak, aby se celkový dojem harmonie přírody v ložnici ještě zintenzivnil a prohloubil. Velmi důležité je také pamatovat na to, aby byla zeď úhledná a neměla žádné praskliny v omítce.

Není to tak těžké, jak se to může na první pohled jevit. Naopak. Stačí si vzpomenout na základní princip, který říká, že obrazy do ložnice je třeba vždy doprovodit harmonickou výmalbou stěny v odpovídající barvě. Jinými slovy – tyto prvky by rozhodně neměly být v opozici. Pro celkový dojem bude mnohem lepší, když se vám podaří jejich vzájemné barevné ladění co nejvíce harmonizovat.

Moderní obrazy do ložnice pak nebudou tvořit cizí a nesourodý prvek, ale o něco, co do vaší domácnosti opravdu skvěle zapadne. Chcete šikovný tip? Pak se podívejte na tento šikovný odkaz, který vám poradí, jak si vybrat ten nejlepší dekorační prvek přímo podle interiéru vaší ložnice: https://myloview.cz/obrazy/podle-interieru/loznice/.

Ložnice s obrazem – zenová zahrada

3. Obrazy na zeď do ložnice – jak velké by měly být

Poslední důležitou otázkou je v tomto ohledu rozhodně volba velikosti. I v tomto ohledu existují naštěstí jednoduchá a jasně definovaná pravidla:

  • Pokud máte k dispozici malou ložnici, volte do ní spíše na méně výrazné dekorace.
  • Vezměte v úvahu také velikost zdí, obrazy do ložnice by rozhodně neměly zabírat celou stěnu.
  • A jak je to s tvarem? U čtvercové místnosti vyzdobte vždy pouze jednu stěnu, u obdélníkových místností lze naopak uplatnit koncept zdobení vždy obou delších stěn.

Dodržovat tato pravidla se opravdu vyplatí, i když na první pohled vypadají, že jsou značně omezující. Ve skutečnosti to vůbec není pravda. Pokud byste se je však rozhodli obejít, mohl by obraz  v ložnici působit příliš násilně. Nešlo by o něco, na co byste se dívali „jen tak mimochodem“, ale o něco, k čemu by se vaše oči otáčely spíše nedobrovolně jako k něčemu co, do místnosti nepatří. A takový rušivý element si vaše bydlení rozhodně nezaslouží. A kde obrazy všeho druhu vybrat? Široký výběr najdete na stránkách https://myloview.cz/.

Publikováno: 22. 12. 2022

Copyright © 2024 Slevove.cz. Všechna práva vyhrazena | Nakódoval Leoš Lang