Nejlepší pomalý hrnec

Nejlepší pomalý hrnec

Pro domácí kuchaře jsou pomalé hrnce nepostradatelnou součástí kuchyně. Umožňují vařit jídlo bez dozoru po dlouhou dobu a člověk si tak uvolní ruce pro zábavu, úklid, práci nebo jen odvede pozornost od jedné povinnosti na seznamu. Jak vybrat vhodný pomalý hrnec? Jaké největší dobroty z pomalého hrnce se můžou připravit?

Dnešní pomalé hrnce umí vaření v páře, dušení, smažení, uzení, pečení a mnoho dalšího. Pomalé hrnce jsou často docela jednoduché stroje se základní technologií, která je tu už stovky let. Na recept pepřová omáčka a steak není asi takový hrnec potřeba, ale co třeba svíčková, roštěná nebo jiné omáčky? V takovém případě dokáže hrnec ušetřit spoustu času a práce.

Naxton tento proces elektrifikoval a v roce 1936 si nechal patentovat první pomalý hrnec a od té doby se toho moc nezměnilo. Kromě zásadního přidání programovatelného časovače a několika dalších nastavení vaření.

Co je třeba zvážit před nákupem pomalého hrnce

Pomalý hrnec je praktický, snadno použitelný kuchyňský spotřebič – zejména pokud člověk chce vařit jídlo, když je mimo domov. S pomalým hrncem si tak může připravit jídlo před prací a vyrazit do kanceláře, aniž bys se musel obávat, že se jídlo rozvaří nebo vychladne do nebezpečné teplotní zóny.

Lidé by měli před nákupem pomalého hrnce zvážit:

  • Objem: Při nákupu pomalého hrnce je třeba zvážit především velikost hrnce a to, jak velkou dávku jídla obvykle chce člověk vařit. Hrnce pro pomalé vaření se mohou pohybovat od malých 1,5 litru až po velké 8 litrové, takže si každý může najít velikost, která vyhovuje domácnosti.

  • Prostor pro umístění: Člověk by se měl zamyslet, kolik místa bude tento spotřebič zabírat na pracovní desce. Je příliš vysoký na to, aby se vešel pod skříňky? Bude zabírat celou polici, když jej člověk uloží do skříňky? To všechno jsou věci, které je třeba mít na paměti před nákupem.

  • Vlastnosti: Bude člověk spotřebič používat pouze k pomalému vaření, nebo bude dávat přednost dalším funkcím, jako je možnost smažení, fritování na vzduchu, vaření pod tlakem nebo sous vide? Doporučuje se také automatické nastavení „udržování teploty“, které udrží jídlo při bezpečné teplotě i po dokončení vaření.

  • Programovatelné pomalé hrnce: Některé pomalé hrnce mají funkci „odloženého startu“, která umožňuje zahájit vaření bez fyzického stisknutí jakéhokoli tlačítka. To je velmi praktické, ale nedoporučuje se tato funkci používat déle než dvě hodiny, zejména při vaření s masem.

Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv FDA udává, že: ,, Pokud potraviny leží při pokojové teplotě déle než dvě hodiny, začnou se exponenciálně množit bakterie, což vystavuje lidi riziku onemocnění.

  • Uzamykatelná víka: Doporučují se modely s uzamykatelnými víky a silikonovým těsněním, aby se zabránilo rozlití vody při přenášení vařiče na večírek za účelem servírování nebo ohřívání. Lidé by měli mít na paměti, že by nikdy neměli vařit jídlo s uzamčeným víkem.

  • Keramické hrnce: Keramické hrnce udržují teplo lépe než kovové a během vaření se teplo rozvádí rovnoměrněji. Některé kovové varianty a jejich nepřilnavé povrchy nejsou ideální pro opékání při vysokém žáru. Extrémní teploty také mohou způsobit, že se tento povlak rychleji rozpadne, čímž se sníží jeho účinnost.

Nejlepší pomalé hrnce

Než člověk investuje do pomalého hrnce, měl by vědět, že za ne o mnoho více peněz si můžete pořídit jiné malé spotřebiče, které toho zvládnou více. Elektrické tlakové hrnce jsou všechny vybaveny nastavením pro pomalé vaření, ale mohou také připravovat rýži nebo vařit v páře choulostivé ryby a zeleninu.

TIP: Tlakové hrnce se dají pořídit např. v obchodě Tescoma.

Pomalý hrnec je stále cenově dostupnější a snadněji se používá, ale pokud má člověk místo pouze pro jeden spotřebič, elektrický tlakový hrnec je tou lepší volbou.

Jednoduché manuální pomalé hrnce mají minimální nastavení – zpravidla jen nastavení vysoké a nízké teploty, což stačí k tomu, aby bylo možné snadno připravit jednoduché pokrmy, jako je například chilli.

Složitější pomalé hrnce lze nastavit tak, aby se teplota měnila v průběhu času, a lze v nich hnědnout a smažit, vařit pod tlakem, vařit v páře, křupat, smažit na vzduchu a podobně.

Cíl je u všech těchto zařízení stále stejný: vložit jídlo, okořenit, nastavit časovač a nechat kouzlit.

Pomalý hrnec Heureka recenze

Jak by měl člověk vybrat nejlepší pomalý hrnec? V první řadě je dobré se zaměřit na kladné recenze pomalých hrnců. Porovnávač Heureka nabízí recenze na nejlepší pomalé hrnce. Člověk si tak může přečíst osobní zkušenosti s pomalými hrnci a zvážit je při výběru a koupi. Cenové rozpětí těchto uvedených hrnců je od několik set Kč do několika tisíc Kč.

Pomalý hrnec má často oválný tvar s topným tělesem, které obklopuje hrnec, obvykle vyrobený z materiálu podobného keramice.

Pomalé hrnce recenze Heureka

pomaly-hrnec-Silvercrest-Lidl-recenze-heureka
Pomalý hrnec Silvercrest Lidl – recenze Heureka.
crockPot pomaly hrnec heureka recenze
CrockPot pomalý hrnec – recenze Heureka.
pomaly hrnec recenze heureka
Pomalý hrnec Russel Hobbs – recenze Heureka.
pomaly hrnec recenze heureka
Pomalý hrnec Sencor – recenze Heureka.
pomalý hrnec recenze heureka
Tesla pomalý hrnec – recenze Heureka.
pomaly hrnec tefal recenze heureka
Tefal pomalý hrnec – recenze Heureka.

TOP 7: Nejlepší pomalé hrnce

Pomalý hrnec – přístroj, ve kterém člověk může bezpečně uvařit celé jídlo, zatímco pracuje, chodí do školy nebo si jinak vyřizuje své záležitosti. Je jedním z nejšetrnějších kuchyňských přístrojů.

Díky skvělému pomalému hrnci mohou i úplní začátečníci uvařit chutné a vydatné jídlo na proteiny pro celou rodinu.

Pomalý hrnec Lidl Silvercrest

Silvercrest hrnec na pomalé vaření SSC 200 D1, Lidl

Pomalý hrnec Silvercrest, Lidl SSC 200 D1 recenze Heureka: 90 %

Popis hrnce Silvercrest:

  • Na šetrné vaření
  • Žádné převaření nebo připalování
  • Základna opláštěná nerezovou ocelí
  • Vyjímatelný keramický hrnec
  • Skleněná poklice odolná vysokým teplotám
  • 3 stupně vaření: nízký, medium, vysoký
  • Funkce udržování teploty
  • Keramický hrnec a skleněná poklice – vhodné k mytí v myčce na nádobí
  • Včetně receptů
  • Vložka: cca 3,5 l

Technické údaje:

  • Příkon: 170–200 W

Rozměry a hmotnost hrnce:

  • Hrnec: cca 31,2 x 25,3 x 21,2 cm
  • Poklice: cca 26 x 21 x 5 cm
  • Keramický hrnec: cca 31,2 x 24,4 x 12,2 cm
  • Délka síťového kabelu: cca 100 cm
  • Základna: cca 885 g
  • Poklice: cca 485 g
  • Keramický hrnec: cca 2 300 g
pomalý hrnec lidl
Pomalý hrnec Lidl, Silvercrest SSC 200 D1.

Pomalý hrnec CrockPot

Pomalý hrnec CrockPot CSC059X

CrockPot CSC059X recenze Heureka pomalý hrnec: 90 %

Popis pomalého hrnce CrockPot:

  • Vyjímatelná keramická nádoba o objemu 3,5 l
  • Dva stupně vaření
  • Nastavitelná teplota – přepínač stupňů
  • Časovač
  • Speciální režim pro ohřev pokrmů
  • Digitální ovládání
  • Odklápěcí skleněná poklice
  • Funkce držení teploty
  • Hrnec i s poklicí – vhodné mýt v myčce nádobí
  • Záruka 24 měsíců

Technické údaje:

  • Příkon: 210 W

Rozměry a hmotnost:

  • Šířka: 31,5 cm
  • Výška: 32,5 cm
  • Hloubka: 27,5 cm
  • Hmotnost: 3,5 kg
pomaly hrnec crockpot
Datart: Pomalý hrnec CrockPot.

Pomalý hrnec Tesla

Pomalý hrnec TESLA SlowCook S700

Tesla SlowCook S700 recenze Heureka pomalý hrnec: 95 %

Popis hrnce Tesla:

  • 3 stupně výkonu
  • Objem 6.5 litrů
  • Nerezový design
  • Digitální časovač
  • Odložený start
  • Vyjímatelná nádoba s objemem 6,5 litrů
  • Možnost zapéct jídlo v troubě
  • Ideální pro použití v troubě
  • Ideální objem vhodný až pro 7 a více osob
  • Velmi snadné ovládání
  • Možnost nastavení nízké nebo vysoké teploty vaření
  • Funkce udržování teploty
  • Vnitřní hrnec na vaření je bezpečné používat v troubě
  • Nastavení délky vaření od 30 minut po 24 hodin
  • Elegantní nerezový design
  • Ideální pro použití v troubě
  • Vyjímatelná vnitřní nádoba a poklička z tvrzeného skla jsou vhodné do myčky na nádobí
  • TESLA profesionální záruční i pozáruční servis
  • Barevná tištěná kuchařka s recepty na pomalé vaření

Technické údaje:

  • Příkon 300 W
  • Napájecí kabel (1.2 metru)
  • Napájení 220 – 240 V

Rozměry a hmotnost:

  • 44 x 30 x 23 cm
  • Hmotnost 3 kg
pomalý hrnec tesla
Pomalý hrnec Tesla.

Russell Hobbs pomalý hrnec

Pomalý hrnec Russel Hobbs 22750-56

Russel Hobbs pomalý hrnec recenze Heureka: 95 %

Popis hrnce Russel Hobbs:

  • Objem 6 l
  • 3 teplotní stupně
  • Digitální časovač
  • Odložený start
  • Až 8 porcí najednou
  • Odnímatelný kastrol
  • Základna z nerez oceli

Technické údaje:

  • Příkon: 200 W

Hmotnost:

  • 3,66 kg
russel hobbs pomalý hrnec
Russel Hobbs pomalý hrnec.

Pomalý hrnec Sencor

Sencor SPR 5500SS pomalý hrnec

Sencor recenze Heureka pomalý hrnec: 94 %

Popis hrnce Sencor:

  • Objem 6 l
  • Funkce: vaření, smažení, zapékání, vaření v páře, ohřívání, pečení, pomalého vaření a přípravy jogurtu
  • Nastavitelné teploty
  • Digitální časovač
  • Funkce držení teploty
  • LED displej
  • Tepelně izolovaná rukojeť
  • Vnitřní hrnec i poklice – vhodné do myčky
  • Záruka 24 měsíců

Technické údaje:

  • Příkon: 1350 W

Rozměry a hmotnost:

  • Šířka: 44 cm
  • Výška: 26 cm
  • Hloubka: 28 cm
  • Hmotnost: 5,6 kg
pomalý hrnec sencor
Sencor pomalý hrnec.

Pomalý hrnec Tefal – rýžovar s parním košem

Tefal RK102811 pomalý hrnec

Rýžovar Tefal recenze Heureka: 91 %

Popis Tefal hrnce:

  • Objem 3 l
  • Multifunkční rýžovar – díky funkci vaření v páře uvaří i další pokrmy
  • 3 programy
  • Funkce udržení teploty
  • Dvě jídla zároveň
  • Automatické vaření
  • Výbava: parní koš, odměrná nádoba, lžíce na rýži
  • Nedisponuje odloženým startem
  • Odnímatelné části – vhodné do myčky
  • Bez ovládacího panelu

Technické údaje:

  • Příkon: 500 W

Hmotnost:

  • Hrnec 1 kg
pomaly hrnec Tefal
Menší pomalý hrnec Tefal – rýžovar.

TIP: Rýžovarů je celá řada. Od multifunkčních a velkých až po malé rýžovary do mikrovlnky.

Pomalý hrnec recepty – největší dobroty z pomalého hrnce

Pomalé hrnce jsou skvělé pro přípravu jídla pomocí zdravých receptů pro pomalé vaření, pomalé pečení a pro snadné obědy a večeře bez použití rukou. Lidé si mohou užívat i uzení v pomalém hrnci.

U většiny receptů v pomalém hrnci stačí vložit do spotřebiče všechny ingredience a nechat pomalý a nízký ohřev, aby se projevily všechny chutě pokrmu. Když se časovač vypne, výsledkem bude dekadentní a šťavnatá pečeně, guláš nebo vydatná svíčková.

Sice pomalé hrnce vyžadují trochu plánování dopředu, ale je něco krásného na tom, když je člověk nastaví, zapomene a přijde domů k teplému, doma uvařenému jídlu.

Člověk si tak jednoduše může připravit ty největší dobroty z pomalého hrnce a vyzkoušet nespočet receptů.

TIP: Nákup potravin on-line šetří čas, stačí objednat a nákup je přivezen až domů.

Paprikový guláš recept pomalý hrnec

Suroviny na paprikový guláš v pomalém hrnci:

  • 2 kg dušeného hovězího masa nakrájeného na kostky (asi 1 až 1,5 cm kousky)
  • 1 střední cibule nakrájená na plátky
  • 2 lžíce hladké mouky
  • Sůl a čerstvě mletý černý pepř
  • 2 červené papriky, zbavené stopek, zbavené semínek a nahrubo nakrájené
  • 2 stroužky česneku, mleté
  • 1/2 šálku hovězího vývaru s nízkým obsahem sodíku
  • 2 lžíce sladké papriky
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 1/2 šálku zakysané smetany
  • 1/4 šálku čerstvě nasekaného kopru či petrželky

Postup přípravy guláše z pomalého hrnce:

  1. Cibuli rozprostřete na dno osmikilového pomalého hrnce.
  2. Hovězí maso promíchejte s moukou, 1 lžičkou soli a 1/4 lžičky pepře a položte na cibuli. Navrch přidejte papriku a česnek.
  3. Smíchejte vývar, papriku, rajčatový protlak a kmín a přidejte hovězí maso.
  4. Přikryjte a vařte, dokud maso velmi nezměkne, buď na vysoké teplotě po dobu 4 až 5 hodin, nebo na nízké teplotě po dobu 7 až 8 hodin.
  5. Odklopte a nechte alespoň 10 minut stát. Vmíchejte zakysanou smetanu a kopr a podle chuti osolte a opepřete.
guláš v pomalém hrnci
Paprikový guláš z pomalého hrnce.

Recept na svíčkovou v pomalém hrnci

Potřebné suroviny svíčková v pomalém hrnci:

  • 800 g hovězího zadního maso
  • 100 g špeku
  • 1 lžíce másla nebo oleje
  • 2 větší cibule
  • 300 g mrkve
  • 150 g celeru
  • 150 g petržele
  • 1 lžíce hořčice 
  • 2 lžíce octu rýžový nebo bílý vinný
  • 1 lžíce cukru krupice
  • 500 ml vody či vývaru 
  • 4 kusy bobkového listu
  • 6 kuliček celého nového koření 
  • 200 ml smetany ke šlehání 33 %
  • Sůl a čerstvě namletý pepř podle chuti
  • Citronová šťáva podle chuti

Postup svíčkové z pomalého hrnce:

  1. Na půl hodiny dejte zmrazit špek do mrazáku. Očistěte maso od viditelných blan. Maso ze všech stran osolte a opepřete. Připravte zeleninu – očistěte, nakrájejte na kostičky. Vyndejte špek a nakrájejte jej zhruba na centimetrové proužky, rovnoměrně prošpikujte maso.
  2. V kastrolu rozehřejte máslo nebo olej a maso na něm zprudka ze všech stran opečte. Následně ho dejte stranou. Ve výpeku orestujte cibuli a připravenou zeleninu lehce dohněda, v průběhu přisypte cukr, který zkaramelizuje. Po zhruba pěti minutách přidejte ocet a nechte ho odvařit. Nakonec přidejte hořčici. Minutu orestujte se zeleninou. 
  3. Vlijte vývar nebo vodu. Odmíchejte přípečky a obsah kastrolu přendejte do pomalého hrnce. Přidejte koření zabalené v pytlíčku, gáze a nahoru vložte orestované maso.
  4. Přiklopte poklicí a vařte 8-9 hodin na I. stupeň low nebo 5-6 hodin na II. stupeň high.
  5. Po uplynuté době z omáčky vyndejte maso a koření. Omáčku rozmixujte dohladka, poté přilijte smetanu a omáčku dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou a cukrem. Hladké omáčky docílíte přepasírováním přes síto.
  6. Hotové maso nakrájejte na plátky, přidejte omáčku a oblíbenou přílohu.
recept svíčková v pomalém hrnci
Oblíbená svíčková.

Recept na vepřové koleno v pomalém hrnci

Suroviny potřebné na vepřové koleno v pomalém hrnci:

  • Vepřové koleno
  • 2 velké cibule
  • 6 stroužků česneku
  • Koření na steaky, grilovací koření
  • Sůl
  • Kmín

Postup receptu na vepřové koleno v pomalém hrnci:

  1. Na dno pomalého hrnce vložte nakrájenou cibuli na půl kolečka a 6 stroužků česneku nakrájených nadrobno.
  2. Vložte vepřové koleno, posypte kmínem, solí a kořením na steaky podle chuti.
  3. Zapněte pomalý hrnec a vařte na úrovni high zhruba 4 – 5 hodin.
vepřové koleno v pomalém hrnci
Šťavnaté vepřové koleno.

Hovězí recept v pomalém hrnci

Potřebné suroviny na hovězí v pomalém hrnci:

  • 2 kg hovězího roštěnce nakrájeného na kousky o velikosti 1,5 cm
  • 1 lžička sladké papriky a další na ozdobu
  • Sůl a čerstvě mletý černý pepř
  • 1/3 šálku hladké mouky a další na obalení
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 kg malých bílých brambor, rozkrojených na poloviny
  • 1/2 kg žampionů, rozpůlených na poloviny
  • 3 střední mrkve nakrájené na centimetrové kousky
  • 1 střední cibule, nakrájená na kousky
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 šálek červeného vína
  • 2 šálky hovězího vývaru s nízkým obsahem sodíku
  • 3 větvičky čerstvého tymiánu
  • 1 čajová lžička kmínu, nepovinně
  • 1/2 šálku volně balených petrželových listů, nasekaných
  • Zakysaná smetana, k podávání

Postup přípravy receptu hovězí z pomalého hrnce:

  1. Hovězí maso promíchejte s paprikou, 1 1/2 lžičky soli a 1/2 lžičky pepře. Obalte ho v mouce a přebytečnou část oklepejte. Na velké nepřilnavé pánvi rozehřejte 2 lžíce oleje na středním plameni. Přidejte hovězí maso a nerušeně vařte, dokud nezačne hnědnout, asi 3 minuty. Pokračujte ve vaření a podle potřeby hovězí maso otáčejte, dokud nebude z větší části hnědé, tedy asi další 3 minuty. Sejměte pánev z ohně a přeneste hovězí maso do pomalého hrnce
  2. Přidejte brambory, houby, mrkev a cibuli a promíchejte.
  3. Na pánvi na středním ohni rozehřejte zbývající 1 lžíci oleje. Přidejte rajčatový protlak a míchejte, dokud olej nezačne cihlově červenat, asi 1 minutu. Přidejte mouku a víno a šlehejte, dokud nezhoustne (nevadí, když v ní budou hrudky). Přidejte hovězí vývar, tymián, případný kmín, 1/2 lžičky soli a několik zrnek pepře a za stálého šlehání přiveďte k varu; pokračujte v dušení a šlehání, dokud nebude omáčka hladká a hustá, asi 4 minuty.
  4. Nalijte omáčku do pomalého hrnce, přikryjte a vařte na nízký výkon 8 hodin. Maso a zelenina by měly být měkké.
  5. Osolte a opepřete a vmíchejte petrželku. Hovězí podávejte v miskách se zakysanou smetanou a posypané paprikou.
hovězí recept v pomalém hrnci
Hovězí v pomalém hrnci.

Vepřová krkovice v pomalém hrnci

Suroviny na vepřovou krkovici v pomalém hrnci:

  • 700 g vepřové krkovice
  • 2 velké cibule
  • Olej
  • Sůl
  • Pepř
  • 2 menší kousky másla
  • Grilovací koření
  • 1 – 2 dcl vody
  • Příloha: opečené brambory

Postup přípravy vepřové krkovice v pomalém hrnci:

  1. Cibuli nakrájejte na tenká kolečka a vložte ji do pomalého hrnce.
  2. Vepřovou krkovici nakrájejte na plátky, jemně osolte, opepřete, pokapejte troškou oleje, posypte grilovacím kořením a v dlani jemně promněte, aby se koření propojilo s masem.
  3. Následně krkovičku vložte do pomalého hrnce, podlijte trochou vody a přidejte 2 malé kousky másla. Pomalý hrnec zapněte na I. stupeň na 5– 6 h nebo na II. stupeň na 3 – 4 h.
  4. Měkké vepřové, podávejte s opečenými brambory.
veprova-krkovice-v-pomalem-hrnci
Vepřová krkovice s bramborami.

Recept na povidla v pomalém hrnci

Suroviny na povidla v pomalém hrnci:

  • 3,5 kg vypeckovaných švestek 
  • 1,2 kg cukru krupice
  • 1 lžička skořice
  • 100 ml jablečný ocet
  • 2 lžíce rumu

Postup přípravy povidel v pomalém hrnci:

  1. Švestky bez pecek vložte do pomalého hrnce, zasypte cukrem, přisypte skořici a přilijte jablečný ocet – nežádoucí účinky nehrozí.
  2. Zakryjte pokličkou a zapněte pomalé vaření na low na 12 h. 
  3. Poté dejte pokličku mírně odklopenou a zapněte vaření na výkon high minimálně na 6 h.
  4. Nyní se bude odpařovat tekutina z povidel a směs houstnout.
  5. Zhruba po 4 hodinách můžete směs rozmixovat ponorným mixérem a pokračovat v redukování.
  6. Po 6 hodinách menší švestky budou dostatečně husté, větší a masité švestky může trvat i další 4 hodiny.
  7. Hrnec vypněte, zamíchejte do hustých povidel rum a horké dávejte do sterilizovaných lahví.
  8. Přiklopte víčkem a zavřete.
povidla v pomalém hrnci recept
Povidla s trochou rumu.

Kde pořídit – nutné ověření recenzí a zkušeností s pomalými hrnci

Bez ohledu na materiály nebo na to, zda si člověk vybere ruční přístroj nebo něco digitálního a programovatelného, cílem pomalých hrnců je uvařit jídlo, zatímco je člověk pryč.

Na trhu existuje mnoho pomalých hrnců, zakoupit se dají v kamenných pobočkách, kde si jej člověk může prohlédnout nebo z pohodlí domova objednat online.

Před nákupem je dobré zjistit, jaké jsou recenze a zkušenosti s konkrétním pomalým hrncem. Lidé je mohou pořídit například:

Pomalý hrnec – ideální pomalé vaření, pečení i uzení

Pomalý hrnec umožňuje vařit při nízkých teplotách po dlouhou dobu, takže je ideální pro polévky, dušená jídla a podobná jídla z jednoho hrnce, která po počáteční přípravě nevyžadují mnoho pozornosti. Díky nízkým teplotám je může člověk nechat bez dozoru, takže jsou skvělé pro zaneprázdněné kuchaře nebo pro všechny, kteří chtějí začít vařit před odchodem do práce a mít hotovou třeba polévku s játrovými knedlíčky nebo nějaký hlavní chod, jakmile se vrátí domů.

Publikováno: 17. 05. 2022

Copyright © 2024 Slevove.cz. Všechna práva vyhrazena | Nakódoval Leoš Lang