Nejlepší závěsy

Nejlepší závěsy

Závěsy mohou nejen ozvláštnit a zútulnit celou místnost, ale také přispět k jejímu zateplení nebo naopak i ochlazení. Záleží jen na uživatelích, jestli si díky závěsu pořídí do domácnosti pouze dekoraci nebo i praktického pomocníka. Před nákupem je ale potřeba si ujasnit základní parametry, které bude závěs mít. Jaké to jsou a jaký závěs je tedy nejvhodnější v případě, že bude plnit nejen okrasné funkce?

Díky závěsům může místnost vypadat útulněji a také doplnit celkový styl domácnosti. Dnešní trh nabízí celou škálu barev, materiálů, vzorů a také stylů. Kromě dekorativní funkce mohou závěsy v zimě přispívat k zateplení místnosti, v létě naopak k jejímu ochlazení nebo také k omezení hluku zvenčí. V tomto případě je ale nutný výběr vhodného materiálu. Co si tedy před nákupem ujasnit?

  • materiál – záclonu lze sehnat z vícero materiálu, nicméně mezi nejčastější látky na závěsy patří bavlna, len, hedvábí, samet nebo také polyester v případě zatemňovacích závěsů. Pokud budou ale závěsy na místě, kde se hodně práší, nebo hrozí větší riziko zašpinění, je vhodnější volit materiál, který se může prát v pračce, jako je například bavlna. U látkových závěsů je také nutné dbát na jejich skladování. Hedvábné nebo sametové záclony by rozhodně neměly být uloženy v proutěném nebo drátěném koši na prádlo. Mohl by je poškodit. Ideální je skříň nebo dobře odvětrávaný dřevěný či plastový koš.
  • funkčnost – závěsy mohou být například designovým prvkem, pomocníkem při omezení hluku například z ulice nebo také při zateplení nebo ochlazení místnosti
  • průhlednost – mezi hlavní skupiny patří průsvitné, poloprůsvitné a zatemňovací, které ovšem nepropustí teplo a světlo
  • barva – v řetězcích s doplňky do domácnosti je možné najít nepřeberné množství barev. Výběr tak záleží na osobních preferencí, případně ostatních barev v místnosti, aby závěsy ladily
  • délka – pokud bude závěs dlouhý až na zem, doporučuje se nechat pár centimetrový prostor mezi podlahou a závěsem. Případně je možné sehnat také kratší závěsy, nebo jejich délku upravit dle potřeby na okna, která nejsou tak velká
  • záhlaví – neboli část závěsu, za který je uchycen na liště na závěsy, neboli také garnýži. Na výběr je opět z několika variant. Mezi ty nejčastější patří tzv. kapsa, která se jednoduše na tyč navlékne; látková poutka, která jsou součástí závěsu; tzv. průchodky, neboli kovová kolečka, který jsou také součástí závěsu; nebo zavěšení pomocí kolíčků, které bývají většinou součástí garnýže a ladí tak s jejím vzhledem (někdy jsou takové záclony označovány jako závěsy na žabky)
  • styl – domácnost může být laděna do několika možných stylů, jako například do venkovského, skandinávského, moderního apod. Stejně tak můžou být laděny i závěsy. Záleží tedy pouze na uživatelích, jestli zvolí závěs, který bude se stylem ladit, nebo naopak vyčnívat
  • vzor – závěs s pruhy, krajkovým vzorem, květinový, případně 3D závěs s obrázkem – to je jen malý výběr vzorů, mezi kterými je možné si vybrat. Kromě toho, že budou chránit místnost proti světlu, tak můžou plnit hlavně dekorativní funkci a vytvářet tak iluzi uměleckého díla

Např. Jysk závěsy nabízí originální a netradiční provedení látkových poutek.

Zatemňovací závěsy neboli blackout závěsy

Pokud si uživatel vybere mezi záclonou a závěsem právě závěs, pravděpodobně touží po větším soukromí od sousedů, případně po určitém zateplení (nebo naopak ochlazení) místnosti.

Díky jejich funkci je tak možné je umístit jak do ložnice, tak i obývacího pokoje. V místnosti totiž udržují větší tmu, takže případný brzký východ slunce není pro milovníky dlouhého spánku problém. V případě, že uživatelé touží ještě po ještě větší tmě, je také vhodné zvolit například šedé závěsy nebo černé závěsy, které místnost ještě více zatemní.

Zatemňovací závěsy, nazývané také blackout závěsy, jsou většinou prodávané v páru po dvou kusech (většinou značené jako závěsy zatemňovací 2ks). Je také vícero typů, respektive více funkcí, které především díky materiálu, ze kterého jsou vyrobeny, mohou poskytovat.

Velké množství zatemňovacích závěsů nabízí internetový obchod Dante. Dante závěsy mohou navíc uživatelé na internetových stránkách pohodlně třídit podle ceny nebo nejnovějších typů.

Krátké závěsy se mohou hodit jak na chalupy, tak například i do kuchyní.

Skvělé jako závěsy na chalupu

V případě, že je potřeba místnost ochladit, jsou vhodné tzv. tepelně řízené závěsy. Jsou sice tlustší, než ty klasické, ale právě díky tomu zabrání průchodu tepla. Mohou se využít například jako závěsy na chalupu v případě, že chalupáři nechtějí pořizovat na sezonu klimatizaci, ale zároveň chtějí mít v letních měsících v ložnici chladněji. Samozřejmě je možné sehnat tento zatemňovací závěs krátký a přizpůsobit ho tak vzhledu chalupy.

Na chalupy se tak mohou hodit například závěsy provence, které bývají často s květinovými vzory, a hodí se více k venkovskému stylu.

Pepco závěsy mohou být dobrou volbou pro ty, kteří preferují decentních vzory. Ty se mohou také hodit do některých typů starších chat a chalup.

Termoizolační závěsy do ložnice

Tepelně řízené závěsy je také možné použít do ložnic, kdy se využijí především v letních měsících. Naopak v zimě je ale varianta je vyměnit za tzv. izolační, nebo termoizolační závěsy, které udrží teplo uvnitř místnosti. Využití najdou především jako závěsy do oken, která jsou tenčí nebo jednokřídlová a mohla by tak teplo propouštět ven. Celý závěs totiž obepne okno a teplo tak nemá šanci proniknout mimo pokoj.

Jako závěsy do ložnice se také můžou hodit protihlukové závěsy. Ty jsou vyrobeny ze silnějšího materiálu, aby omezily průchod hluku do místnosti a zaručily tak klidný spánek.

Díky omezení slunečního svitu se také ochrání nábytek před vyblednutím, což se hodí zvlášť v případech, kdy je ložnice nově zařízená. Vhodný nábytek do ložnic, který bude ladit i se závěsy, nabízí například obchod Aldo.

Pro větší tmu v ložnici je vhodné zvolit zatemňovací závěsy v tmavších barvách.

Dětské závěsy

Rodiče, kteří budou pořizovat závěsy do dětských pokojíků, si můžou ovšem dovolit více experimentovat s barvami, díky kterým bude dětský svět ještě veselejší. Dnešní trh tak nabízí například žluté závěsy, růžové závěsy, zelené závěsy nebo i kombinaci barev a motivů. Záleží pouze na preferencích dětí a také rodičů, kterou variantu se rozhodnou do pokoje dát.

V tomto případě je ale také vhodné vybírat z materiálů, které se dobře čistí. Do dětských pokojů jsou často nejlepší takové, které se můžou prát v pračce a případně také žehlit. Látky na závěsy, které se jednoduše čistí, budou nejčastěji z bavlny.

TIP: Do dívčích pokojů je možné vybírat z velké nabídky Bonprix závěsů, které nabízí varianty od květinových vzorů po 3D motivy.

Závěsy do obýváku

Ideální volba jako závěs do obýváku, především však jako dekorace, mohou být lněné závěsy. Často je možné je zkombinovat s jinými závěsy, třeba tmavších barev. Díky tomu, že jsou z lehkého materiálu, se mohou použít například k fialovým závěsům, hořčicovým závěsům nebo červeným závěsům a zjemnit tak jejich výrazné odstíny. Slouží tak jako dekorační látka na závěsy, které potřebují ozvláštnit případně jen doplnit jejich vzhled.

Závěsy do kuchyně

Jako vhodné závěsy do kuchyně mohou posloužit bavlněné závěsy. Ty se totiž mohou jako jedny z mála prát v pračce a případné skvrny z vaření jednoduše vyčistit. Do kuchyní se skvěle hodí především krátké závěsy na menší kuchyňská okna, která doplní atmosféru především domácností ve venkovském stylu.

Závěsy na okna je vhodné vybírat do kuchyní především ve světlých barvách, aby zbytečně místnost neztmavily. Na výběr je ale nejen z bílých závěsů, nebo béžových závěsů. Vybírat je možné i z různých krajkových vzorů, různých potisků případně průsvitných závěsů. Tím si uživatelé zajistí průchod světla ale zároveň udrží útulnou atmosféru místnosti.

Nabídka Möbelix závěsů nabízí právě zmíněné krátké závěsy. Většina je ale prodávána po kuse a ne v páru.

Závěs z provázků nebo korálků

Pokud potřebuje uživatel oddělit především opticky dvě místnosti, může pro to využít provázkový závěs nebo také korálkový závěs. Ten dvě místnosti alespoň pocitově oddělí a navíc místnosti ozvláštní o designový prvek.

Výhoda je, že pokud budou korálky menší, uživatelé mohou kombinovat více barev a celkový dojem tak nebude působit kýčovitě. Mezi takové kombinace můžou patřit třeba černobílé závěsy, zlaté závěsy, nebo i tyrkysové závěsy. Výběr je tak na subjektivních preferencích a také na stylu a barvách místnosti, ve které bude závěr umístěn.

Závěs z korálků nebo provázků lze použít také jako závěs do dveří. Ten je možné sehnat v internetových ale také kamenných obchodech. Například závěs do dveří Ikea, který připomíná spíše nitky, než tlusté provazy, může být vhodnou volbou pro milovníky skandinávského stylu bydlení. Ikea závěsy tak nabízí vícero využití.

Korálkové závěsy mohou oddělit místnosti a zároveň ji i doplnit o designový prvek.

Moderní závěsy

Do modernějších domácností se hodí spíše moderní záclony a závěsy. Jedním z typů těchto závěsů mohou být například 3D závěsy. Ty mohou být kompromisem v případě, že uživatelé chtějí do místnosti pořídit umělecké dílo a zároveň chtějí místnost více zatemnit. Trojrozměrné závěsy tak mohou být alternativou velkých nástěnných obrazů do domácností, které nemají tolik místa na dekorace.

Závěsy s 3D potiskem mohou nicméně být také sezonním doplňkem. Díky velké nabídce tak uživatelé můžou sehnat například vánoční závěsy nebo závěsy s letními motivy.

Luxusní závěsy

Mezi luxusní závěsy se můžou řadit tzv. panelové závěsy. Nemají klasické záhlaví, jako například látková poutka, ale jsou uchyceny na speciálním panelu. Jejich manipulace je tak jednodušší ale instalace zároveň o něco složitější a více zdlouhavá.

Venkovní závěsy

Závěsy, které jsou sice zatemňovací, ale z mnohem lehčích materiálů, jsou závěsy na střešní okna. Ty se můžou skládat z více částí.

  • venkovní – může být buď z pěvných materiálů, nebo speciální síťoviny, která se tak zatáhne pouze v případě vysokých teplot
  • vnitřní – vnitřní závěs může být z vícero materiálů, včetně těch látkových
  • venkovní i vnitřní – kombinace obou částí způsobí, že bude místnost ještě více chráněna před světlem ale také teplem, které může do pokoje, kde se střešní okno nachází, proniknout

Některé rozměry už hotových závěsů, které se dají sehnat ve specializovaných obchodech, nemusí sedět na všechny typy oken. V případě, že uživatelé neseženou vhodný rozměr, bude nutné sehnat takové závěsy na míru.

Závěsy, které se hodí hlavně ven, jsou závěsy do pergoly. Ty mohou být ze speciální závěsoviny, která odolá nepříznivému počasí, jako je například vítr nebo déšť, případně je vhodná k impregnaci. Další variantou můžou být závěsy z bambusu nebo ze dřeva.

Závěsy do pergoly nemusí být pouze na jedné straně, ale mohou se umístit kolem celé konstrukce.

Záclony a závěsy inspirace

V případě, že produkty v obchodech budou sloužit pouze jako inspirace a uživatelé si budou chtít ušít luxusní záclony a závěsy podle sebe, je potřeba vhodně spočítat metráž látky na závěsy. K té je potřeba připočítat zejména případnou část na látkové úchyty.

V případě, že se k šití využije přebytečná látka, nebo se dají dohromady zbytky více látek, můžou být takové závěsy levné a navíc originální doplněk domácnosti.

Publikováno: 17. 05. 2022

Copyright © 2024 Slevove.cz. Všechna práva vyhrazena | Nakódoval Leoš Lang